Мрієте про керівну посаду, але чи є ви лідером

Як дізнатися, чи є певна людина лідером? Спробуємо знайти відповідь на це питання.

Image
Відкрити сурдопереклад

Якщо подивитися з одного боку, лідер це той, хто має управлінську, важливу керуючу роль або посаду. З іншого боку, лідер це людина, яка надає підтримку і направляє співробітників для досягнення загальних цілей.

Перше визначення грунтується на офіційному положенні в компанії, концентрується тільки на посаді. Друге розкриває провідну функцію лідера, тому це визначення базується на взаємовідносинах між індивідом і групою, а також на  результатах цих відносин.

Як дізнатися, чи є певна людина лідером? Спробуємо знайти відповідь на це питання.

Якості лідера

Розглянемо вісім якостей, без яких ви не станете справжнім лідером. Більшу частину можна розвинути – самостійно, за допомогою літератури  або на курсах в бізнес-школі.

Емоційний інтелект

Лідер повинен бачити і правильно інтерпретувати емоції, мотивацію, наміри колег і підлеглих. Розвинений емоційний інтелект, як одна із гнучких навичок, допомагає керувати своїми і чужими емоціями, вгадувати їхні зміни.

Високий рівень мотивації

Лідер не потребує зовнішніх стимулів, він ініціативний, робить свою справу краще за інших, а його енергії вистачає на те, щоб мотивувати інших. Висока самомотивація – однозначно  є ознакою лідерства.

Впевненість в своїх силах і оптимізм

Він не виставляє напоказ свої слабкості, об'єктивно оцінює реальність і цілком впевнений у собі. Складнощі тільки підігрівають його інтерес до важкої роботи.

Професіоналізм і відповідальність

Лідер бере на себе відповідальність за організацію процесу виконання та результат, не перекладаючи її на плечі підлеглих, завжди сам залучений в процес і обов’язково приходить співробітникам на допомогу, якщо виникають проблеми. Він розглядає бізнес як систему і впливає на енергетику всієї компанії.

Професійний авторитет

Лідер володіє беззаперечним професійним авторитетом. В основі авторитету моральні та професійні якості, його накопичують протягом років. Ефективний керівник дотримується охайності в бізнесі, він хороший фахівець, дисциплінований, справедливий по відношенню до колег і врівноважений в спілкуванні з оточуючими.

Особиста ефективність

Лідер вирізняється ефективністю. Особиста ефективність керівника основа продуктивності абсолютно всіх його підлеглих. Складові успіху: тайм-менеджмент (організація часу), вміння планувати свою роботу, знання предметної галузі, вміння ставити завдання і контролювати роботу співробітників.

Навички ведення переговорів

Лідер вміє домовлятися: з керівництвом, колегами з інших відділів, підлеглими, контрагентами. І для кожного «типу» опонентів потрібна різна стратегія ведення переговорів у всіх різні мотиви та цілі.

Харизматичність і вміння вибудовувати комунікації

Харизматичні керівники знають, як налагодити спілкування з колегами, і домагаються результату швидше за інших, з меншими затратами власних сил та часу в цілому.

Що потрібно пам'ятати про лідерство?

  • У будь-якій компанії між співробітниками є формальні і неформальні відносини.
  • Керівник не завжди є лідером в колективі, а лідер не обов'язково займає керівну посаду. Але саме лідер часто домагається хороших результатів.
  • Основа лідерства правильне використання формальних і неформальних інструментів для досягнення цілей.
  • Справжній лідер повинен володіти набором корисних якостей, бути продуктивним, розуміти мотиви і наміри інших людей. Важливі також: особиста ефективність, професіоналізм і авторитет.
  • Лідерство не працює без самомотивації, впевненості в своїх силах, вміння спілкуватися і домовлятися.